photo de Mugur Grosu Stefan Caramandespre "Caraman"cartiinterviuriaparitii in revistecontact
   
Carti back
 


SOSIILE

(O sala de conferinte in centrul careia, inconjurind o masa masiva confectionata din lemn nobil, stau sase personaje identice - sosiile; aceasta imagine este precedata de tropote, scaune rasturnate, gifiituri si, finalmente, un foc de arma urmat de un tipat ascutit; apoi tacere si imagina amintita la inceput)


ACTUL I

PRIMA SOSIE: (priveste catre a sasea sosie - cea moarta - latita acum pe scaun) Ce fata are asta! Asa vom arata si noi cind...? (duce dunga palmei la git)

A DOUA SOSIE: Depinde. Totusi e putin probabil ca raspunsul la intrebarea ta sa fie afirmativ. Nu toti au sansa unei gauri in cap. Numai gindeste-te la unul atirnind intr-o fringhie; o limba umflata latindu-se pe barbie, ochii bulbucati si umezi, parul sculat (descrierea este insotita de gesturi)... si pantalonii, mai ales pantalonii - plini de rahat. Poate nu stiai, dar spinzuratii au prostul obicei de a-si da drumul exact cind le e lumea mai draga - la despartire. M-am gindit adeseori, de unde ideea asta stupida care transforma moartea intr-un gest nobil, incarcat de sublim, intr-o, intr-o... na ca nu-mi mai gasesc cuvintele, oricum, ceva josnic. Poate ca nici nu-si dau seama. Poate ca fizicul lor, pina atunci supus capriciilor unei minti mai mult sau mai putin sanatoase, se revolta. Si ce poate sa-i faca un trup mai murdar spiritului, decit sa-l abandoneze ca pe o cirpa, decit sa-i trinteasca in calea spre ceruri un ditamai cacatoi, ha! ha! ha!

A TREIA SOSIE (o plesneste pe a doua pe ceafa ): Sa-ti fie rusine, boule! Cum poti vorbi cu o asemenea lejeritate despre un fapt atit de important si care nu se intimpla decit o singura data in viata, din pacate (toti ceilalti, mai putin mortul, si A DOUA sosie dau din cap aprobator). Ah! Doamne, sorteste-i astuia o moarte prin spinzurare. Ba nu, mai intii fa-l sa-si murdareasca pantalonii, unge-l pe bot si abia apoi ia-l la Tine, daca mai gasesti de cuviinta sa faci un asemenea gest nobil.
Prieteni! O soarta cruda a avut colegul nostru, tiranul. Dumnezeu sa-l odihneasca in pacea Lui. Iar noi... noi am fost cei alesi sa i-o implinim. Se cuvine deci sa ne comportam ca niste gentlemen, nu ca niste hahalere. Se prea poate ca in preajma mortii, fiecaruia sa ii treaca prin cap tot felul de ginduri murdare, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le faca publice.

A PATRA SOSIE: Asta ar mai lipsi. Multumesc frate TREI pentru modul atit de explicit in care stii sa-ti asezi lucrurile. Eram foarte aproape in a-l completa pe DOI cu inca o apreciere nedemna insa pentru un asemenea moment. Las pentru alta data, poate pentru cind iti va veni rindul (toti izbucnesc intr-un ris prelung, inclusiv mortul; nimeni nu il baga in seama)

A TREIA SOSIE (inveselita brusc): Cum dracu' sa fii serios? La urma urmei defunctul era un om plin de umor, tineti minte?

TOTI(in cor): Da, da, desigur

A DOUA SOSIE (ironic): A murit de mult, abia imi amintesc

A PATRA SOSIE: Taci ba...

A CINCEA SOSIE( crispata): Ce-i mai placea sa-si bata joc tiranului, ce se mai distra. Mi-aduc aminte fazele alea cind ma punea in coloana cu alti cinci nenorociti si ne obliga sa ne pupam in cur unul cite unul, in sir indian. Am si acum bataturi la genunchi. Apropos, PATRU, ar trebui sa-ti mai stergi din cind in cind bucile; daca as fi stiut atunci ca sint ale tale as fi luat un ac cu mine; poate invatai si tu ca jocurile de echipa presupun o anumita disciplina.

A PATRA SOSIE (acra): Mda, acum mi-e clar a cui era limba aceea aspra; am curul plin de eczeme.

PRIMA SOSIE: Era un joc interesant totusi, nu gasiti ?

A CINCEA SOSIE: Interesant pe naiba; de cite ori maninc am impresia ca tin in farfurie in rahat... rahatul lui PATRU

A PATRA SOSIE: Detin o gama larga de sortimente...

PRIMA SOSIE(il intrerupe): Terminati cu prostiile! Poate ne aude cineva. Asta nu e o chestie cu care sa te lauzi.

A TREIA SOSIE: Munca in echipa, iata ce ne lipseste...

PRIMA SOSIE: N-am fost antrenati pentru asa ceva...

A TREIA SOSIE: De la o vreme ma intreb daca am fost antrenati pentru ceva anume... am sentimentul ca mi-am irosit viata aiurea

A PATRA SOSIE: Uite asa se instaleaza depresia... iti sugerez sa treci pe la bordelul doamnei Valverde; sint niste puicute noi acolo - transexuali

PRIMA SOSIE (ii intrerupe): Mai bine ginditi-va la ce avem de facut de acum incolo (priveste catre mort) Cine ii ia locul ?

(toti coboara privirile spre pamint)

A CINCEA SOSIE: Simplu, tragem la sorti. Cine iese acela va conduce.

A DOUA SOSIE: Intotdeauna am crezut ca solutiile simple sint singurele in masura sa rezolve problemele cele mai complexe. In indelungata mea viata am avut parte de asemenea probleme rezolvate cu astfel de solutii. Dar am reusit sa ajung si la o concluzie - timpitii nu dau decit solutii timpite. Solutia ta, CINCI, nu este timpita, este absolut timpita - mentalitate de araboi

A CINCEA SOSIE: Deci e buna, nu?

A DOUA SOSIE: Tu, CINCI, ai putea fi un dictator perfect. Ai rara calitate de a fi intotdeauna dincolo. Ma intelegi? Dincolo.

A CINCEA SOSIE: Am stiut eu. Chiar tiranul mi-a spus odata (isi schimba vocea), "ba! Tu stii ca ai putea sa-mi iei oricind locul? Imi pari un tip istet." Ati auzit? Mi-a spus ca sint istet.

A DOUA SOSIE: Si tu l-ai crezut...

A CINCEA SOSIE: Cum sa nu-l cred? Nu mintea niciodata.

PRIMA SOSIE: Era sinceritatea in carne si oase (ride)

A CINCEA SOSIE : Poti sa stii..

PRIMA SOSIE: Si cind te-a trimis sa culegi grupul ala de refugiati era la fel de sincer, nu?

A CINCEA SOSIE: N-a fost informat cum trebuie

PRIMA SOSIE: A, desigur... dar tu ai venit cu nadragii plin de rahat si casca gaurita de franctiori americani, nu el...

A CINCEA SOSIE : Am scapat onorabil... m-a felicitat

A DOUA SOSIE: Uite, de aia esti tu intotdeauna dincolo.

A CINCEA SOSIE (ginditor) A-ha!

A DOUA SOSIE: A-ha!

A SASEA SOSIE: A-ha! (dar nu o baga nimeni in seama)

A PATRA SOSIE (casca): Ce spectacol,dragut se poate incinge citeodata intre unul istet si unul prost (schimba tonul). Cum ramine cu tronul? Cineva trebuie sa-l ocupe. Any ideas?

A CINCEA SOSIE: 6.000 de fraieri... simplu, al dracului de simplu (ramine impietrit pret de citeva zeci de secunde). Si daca se preface? O-o! am imbulinat-o! (se apropie cu grija de cadavru; ii da un bobirnac pe nas si se retrage infricosat; nici o reactie; se strimba la el; nici o reactie; cu infinite precautii ii scoate pantoful, apoi ciorapul si incepe sa-l gidile; nici o reactie; ceva mai destins, se intoarce la locul sau) E mort, boul! Pentru o clipa am crezut ca s-ar putea preface. Doamne! Ce spaima am tras. In fine, ideea mea e mai buna?

A PATRA SOSIE: Nt! Nici pe departe. Si daca-l omoara ceilalti, asa pe negindite. Nu, nu e echitabil. Ce-ar fi sa ne urcam pe tron toti odata (este dezaprobat zgomotos) O-ho! Am glumit, am glumit, ce credeati?

A DOUA SOSIE: Daca inteleg eu bine, ai pus problema suprimarii. Termenii sint foarte clari; cel care urca pe tron isi asuma riscul de a fi asasinat. Numai ca, odata ajuns acolo, se poate apara. Are de partea sa o multime de atuuri : garzi, informatii, la nevoie chiar si fuga. Acestea sint regulile jocului si trebuie respectate. Ceea ce nu inseamna ca nu le poti incalca - si asta face parte din joc pina la urma. Sau in primul rind, luati-o cum vreti. Dar nu stiu daca de asta trebuie sa ne temem.

A CINCEA SOSIE: Atunci, de ce anume sa ne temem?

PRIMA SOSIE: Ne temem de incertitudinea viitorului nostru, de aia ne temem.

A CINCEA SOSIE: Sa fie viitorul ...?

PRIMA SOSIE: Dar ce sa fie ? Tu de ce te temi?

A CINCEA SOSIE: Problema mea e ca inca nu stiu daca ma tem de ceva; ma stiti, reactionez mai greu.

A PATRA SOSIE: Cel mai greu.

PRIMA SOSIE (ironic) : Campionule...

A DOUA SOSIE: Noi, astazi, toti, am comis un asasinat odios. S-ar putea ca acesta sa fie primul din istorie; nu stiu, n-am aflat inca de vreun precedent. Niste sosii oarecare, angajate pe viata si in conditii financiare excelente, il matrasesc pe patron...

A TREIA SOSIE (il intrerupe): Iarta-ma ca indraznesc... nu-mi sta in caracter sa intervin in mijlocul frazei, dar nu sint convins de justetea afirmatiei tale privind responsabilitatea acestei crime. Este adevarat, ne-am sfatuit impreuna, am stabilit toate detaliile, dar cine a apasat pe tragaci? Tu! Deci, hasurind cercul cu partea fiecaruia de vina, tu ocupi o jumatate buna.

A DOUA SOSIE: A-ha! Inteleg! Incepeti sa va stergeti pe miini. Lasilor! De fapt, exact despre asta e vorba. Eu vreau sa va intreb altceva - este bine ca vreunul dintre noi sa mai ocupe vreodata tronul ? Sa va aud.

PRIMA SOSIE: Nu cred ca am inteles exact ce vrei sa spui. Adica nu sintem capabili? Asta vrei sa spui? Nu uita ca am fost instruiti pentru a indeplini oricind obligatiile unui rege. Am mai facut-o de citeva ori si am facut-o bine. Intreab-o pe marea Doamna... mama ce bucatica!

A DOUA SOSIE: Am vrut sa spun altceva. Cine poate garanta ca acela dintre noi, odata ajuns pe tron, nu va ordona condamnarea noastra la moarte. Si, astfel, sa-i asigure un sfirsit onorabil.

PRIMA SOSIE: Ce intelegi tu prin sfirsit onorabil ?

A DOUA SOSIE: Ce inteleg prin sfirsit onorabil ? Eu asta inteleg : sa mori asasinat nu mai este nici o smecherie. Vremurile s-au schimbat, s-au banalizat. Cum crapa unul de glont, cum vuieste mass-media, Politia alearga pe strazi dupa ucigas, familia indoliata primeste ajutoare de la tot soiul de organizatii de binefacere... Acum indivizii mor impuscati zilnic, cu miile; abia daca mai afli ceva detalii de la jurnalele de stiri, printre comercials. Moartea provocata a devenit un nimic, ascultati-ma pe mine. Nu mai intereseaza pe nimeni. E mult mai interesant sa mori natural, de moarte buna. Intr-un pat curat, cu o luminare la cap, un popa, rudele, prietenii. Citi isi mai permit luxul acesta? Nici macar tiranul, care le avea pe toate, nu si-a putut permite. Nu l-am lasat noi.
Ei bine, va intreb din nou, imi puteti garanta vreunul ca ajuns acolo, sus, va rezista unei astfel de tentatii ? Si daca ne va cruta, ce avem totusi de pierdut ?

A TREIA SOSIE: Nu stiu daca problema trebuie pusa chiar in felul acesta. Este, intr-adevar, o idee seducatoare, dar asta nu diminueaza cu nimic pericolul de a fi rasturnat. Scapind de ceilalti, nu-ti faci decit iluzia ca ai invins pericolul. In realitate, este cu totul altfel. Uite (aseaza unul linga celalalt doua obiecte identice, dintre cele aflate pe masa), aici avem o balanta. In stinga, punem pericolele care te pasc cu sosii, iar in dreapta cele care te pasc fara sosii. Observi? Talerele au ramas echilibrate. In schimb, pune acum in stinga avantajele pe care le ai fara a angaja sosii, iar in dreapta avantajele cu sosii (obiectul din stinga este ridicat de sosia SASE; asistenta nu observa decit faptul ca s-a ridicat obiectul; restul este ignorat in totalitate) Hm! Cind s-a defectat si asta ? Nu va dati seama? Noi nu sintem decit niste sosii. Chiar daca si carcasele noastre sint identice, fiintele ce le populeaza sint complet diferite. Dar avem acelasi statut. Noi nu sintem tiranul, sintem doar niste copii extrem de reusite pe care Dumnezeu i le-a confectionat pentru a-l face fericit. Sau pentru a-l ajuta in a-si pune in aplicare planurile.

A PATRA SOSIE: Asta de unde ai mai scos-o? Dumnezeu nu-i ajuta pe criminali.Eu, daca as fi avut asemenea puteri, l-as fi lasat asa, unic. Cum e CINCI. Ati mai vazut timpit asemenea lui?

A CINCEA SOSIE (protesteaza) : De ca ma faci timpit ?

A PATRA SOSIE: Pe 1000 de US dollars (ca si asa nu-mi mai folosesc) ca nu ai cum sa ma contrazici

A CINCEA SOSIE: Nu sint timpit.

PRIMA SOSIE(ride in hohote) : Te-a contrazis...

A PATRA SOSIE (scoate banii): Numai un timpit ma poate contrazice

PRIMA SOSIE(absenta) : Ba chiar sase timpiti, dintre care unul e deja mort...

A PATRA SOSIE : Ei, nu asta am vrut sa spun.

PRIMA SOSIE: Ei, nu pe tine am vrut sa te auzim ( se adreseaza celei de-a treia sosii) Si mie mi se pare dubioasa afirmatia ta; nu vrei sa ne explici?)

A TREIA SOSIE: Simplu. Credinta noastra face din suferinta o cale, singura cale spre inaltare si mintuire. N-ai sa vezi un sfint in ceruri - in cazul in care vei avea sansa sa ajungi pe acolo. Ori, omul nostru e comod, se cam indulceste la bine. Are una, are alta; papica e papica, budunica e budunica... ce-i mai trebuie? E ghiftuit. Este momentul cind gindurile lui incep sa o ia razna. Are, dar mai vrea. La inceput mai putin, apoi din ce in ce mai mult. Si tot alearga si se tot buluceste si nici nu-si da seama cind crapa. La recapitulare, foaia ramine alba. Ce sa faca Domnul Dumnezeul nostru cu unul ca asta ? Sa-l angajeze contabil? Sufletul lui este gol, flamind si, pina la urma, neevoluat. Asa ca il trimite inapoi la scoala, pe pamint. Dar se rezolva astfel lucrurile? Nicidecum. Ciclul se poate relua la nesfirsit, iar rezerva de cadre sfintite se decimeaza cu fiecare rotatie. Si astfel, ca sa rezum, este trimis din cind in cind cite unul ca boul ala gaurit de colo. Ca sa faca rau. Ca sa ne faca rau. Si cind fruntea ta se apleaca pina la pamint, cind toate blestemele din lume au pogorit asupra ta, ce iti mai ramine de facut? Fuguta, fuguta la Doamne Doamne. Rugaciuni, matanii, slujbe, ritualuri, tot tacimul. Si iti iese la suprafata ce ai mai bun. Suferi, induri si taci. Stii ca, odata si odata, toate acestea vor inceta, speranta iti lumineaza orizontul si mergi prin viata tot mai curat, tot mai curajos. Si mai ai si parte de o moarte mai ca lumea. Fara convulsii, fara ranchiuna, fara regrete. Doar ceva mai intelept.

A CINCEA SOSIE: Ce noroc au unii...

A DOUA SOSIE (o opreste punindu-i mina la gura) Interesanta teoria ta, in caz ca iti apartine, dar nu ma incalzeste cu nimic. Nu uita ca, in acest moment, cind stam de vorba ca niste cotofene, sintem lipsiti de orice griji. Exact cum ai spus si tu, sintem niste sosii. Dar, in subsidiar, sintem diferite. Deci, cel putin unul dintre noi ascunde intr-insul un potential tiran. Un tiran poate mai singeros decit mortul ( a SASEA sosie izbucneste in ris, dar este ignorata; dupa un timp tace). Ajuns pe tron se va trezi cu setea de putere cu tot alaiul de adiacente si atunci sa te tii. Iar, pe de alta parte, nu ma intereseaza statutul de sfint. Cel putin in aceasta viata. Mai astept, mai am timp.

A CINCEA SOSIE: Dar de ce trebuie sa-ti confirme tie cineva ceva? Cine esti tu? Sintem toti in aceeasi oala, asa trebuie sa judeci.

A DOUA SOSIE: Tot spuneam, uite asta este diferente dintre noi, eu trebuie sa judec. Fericiti cei saraci cu duhul...

PRIMA SOSIE: Are dreptate boul... CINCI, repeta te rog ce ai spus mai devreme, cuvinr cu cuvint...

A CINCEA SOSIE: De ce?

PRIMA SOSIE: Fa cum iti spun, nu doare.

A CINCEA SOSIE: Bine; dar de ce trebuie sa iti confirme tie cineva ceva? Cine esti tu?

PRIMA SOSIE: Stop! Acelasi lucru voiam sa intreb si eu, DOI, cine esti tu ? Si, in general, cine sintem noi ? Cine sinteti ?

A DOUA SOSIE: Buna intrebare, dar nu ii vad rostul

A PATRA SOSIE: Ba eu il vad ! ( pune mina stresina la ochi si priveste undeva aiurea) Acolo, acolo, uite-l! (ride)

A DOUA SOSIE: Spune-mi, te rog, tu ai fost vreodata serios ?

A PATRA SOSIE: Da, am fost, dar nu mai retin exact amanuntele... (ride pina cind il pocneste pestea ceafa a DOUA sosie)

A TREIA SOSIE: Intrebarea este, intr-adevar, buna. Si necesara. Iar raspunsul fiecaruia ii va lamuri fara indoiala pe ceilalti. De fapt, cred ca a venit momentul sa ne cunoastem. Asta ne va face mai intelepti, iar hotarirea noastra ceva mai inteleapta. Exista doar un impediment...

A PATRA SOSIE: Care ?

A TREIA SOSIE : Cine sintem noi ?

A DOUA SOSIE (ca pentru sine): Omul este singura creatura care refuza sa fie ceea ce este.

A CINCEA SOSIE: Pot sa citez si eu (tare, pentru toata lumea), "Omul este singura creatura care refuza sa fie ceea ce este"... Raspunde la intrebare?

A TREIA SOSIE: Uneori aceste maxime cu mesaj generalizator nu fac decit sa complice lucrurile. Si, oricum, nu vor satisface niciodata pretentiile unui raspuns plauzibil (catre sosia DOI) O fi omul ceea ce spui tu ca este,dar asta doar in planul abstractului, paln care noua, celor de fata, nu ne este intru-totul accesibil. Cel putin citorva dintre noi. Ce poate fi atit de important si transformator pentru CINCI, sa zicem - dar asta nu inseamna ca il consider un individ limitat sau redus, desi stim toata lumea ca asa este - sa afle niste lucruri nu despre el, SOSIA NUMARUL CINCI, ci despre el, o fiinta umana trimisa pe pamint cu un scop evident, chiar daca lui acest scop ii cam scapa ? Cu ce il deranjeaza pe el sa stie, de plida, si citez din memorie, "omul este o piedica pentru lume asa cum este o piedica pentru fiinta lui, armonia instalindu-se numai daca se descotoroseste dintr-o data de amindoua"? Isi va pune capat zilelor? Nu, va asigur. Ii va extermina pe toti? Nici atit, desi afirmatia aceasta incape o doza de risc - cind este vorba de a lua viata cuiva nimic nu este mai simplu (arata catre mort) Cadavrul ne este martor, daca pot sa spun asa. Dar, oricum, nu are acces la atita putere incit sa-i vina asemenea idei. Asadar, zic, important este sa ne cunoastem fiecare asa cum nu am aratat-o niciodata, cu sufletele pe masa.

A PATRA SOSIE: Nu sint de acord. Nu vreau. Atita timp cit exista posibilitatea ca cel putin unul dintre noi sa minta, finalitatea unui asemenea demers este nesigura. Si apoi, cine dintre noi poate afirma cu mina pe inima ca istoria lui este cea adevrata, considerind sinceritatea un efort suportabil. Toata viata noastra ne-am petrecut-o facind-o pe dictatorii. Nu in acelasi loc si nici in acelasi timp. Si, nu uitati, numai un noroc porcesc a facut ca noi sa ne cunoastem. Stiti cit de precaut era tiranul si ce secret facea din asta.

PRIMA SOSIE: Da, da, mie trebuie sa-mi multumiti pentru asta. Fara spiritul meu de observatie nativ nu ati fi aflat niciodata ca, de fapt, constituiam o echipa.

A CINCEA SOSIE: A propos colega, m-ai facut curios si cred ca si pe ceilalti (este aprobat zgomotos; pina si mortul ridica fruntea si si-o apropie de vorbitor, dar este ignorat). Nu ne-ai dezvaluit niciodata acest mic secret. Poate ca a venit vremea sa ni-l faci cunoscut.

PRIMA SOSIE: Nu cred ca este necesar, idiotule draga. Este secretul meu si nu stiu de ce v-ar interesa atit de mult un lucru pina la urma banal. Ar trebui sa luati mai degraba in calcul ca eu v-am redat libertatea.

A DOUA SOSIE: Cum adica ne-ai redat libertatea? Dimpotriva, daca ma gindesc bine - si o fac perfect - nu ne-ai redat nici o libertate; ba dimpotriva, ne-ai inrobit pe vecie. In fond, de ce l-am ucis pe netrebnic? Poate sa-mi spuna cineva? (toti tac stupefiati) Spune-ne tu, UNU, doar a fost ideea ta.

PRIMA SOSIE(incurcata vadit): A fost ideea mea... adica nu a fost numai ideea mea... a venit asa, pur si simplu... si ne-a cucerit pe toti. Ce, ati uitat cind va frecati miinile de nerabdare?

A DOUA SOSIE: O aburesti (amenintator) Te intreb din nou, uite, noi sintem niste prosti, nu stim. Dar tu stii - de ce l-am ucis pe tiran ? Te previn ca vreau un raspuns scurt si convingator. Foarte convingator (pune la vedere un revolver)

PRIMA SOSIE (speriata): Ce vrei sa faci? Nu fi timpit! Asta ti-e recunostinta?

A DOUA SOSIE ( striga) : De ce l-am omorit?

PRIMA SOSIE (striga): Nu stiu! (Urmeaza o tacere prelunga; mortul face un gest de lehamite si revine la pozitia initiala; prima sosie plinge inabusit)

A DOUA SOSIE: Ma tem de raspunsul acesta (i se adreseaza sosiei numarul UNU) Hai, gata! Nu te mai smiorcai ca o curva pe rosu. Nu-ti fac nimic (ascunde revolverul) Si stii de ce ? Pentru ca nu e normal sa te impusc. Un precedent pentru ziua de azi ajunge.

A TREIA SOSIE: Daca inteleg bine, asta inseamna ca pina la sfirsitul zilei n-ar fi ramas la masa decit unul singur. Si acela ar fi fost, fara doar si poate, dictatorul. Hei, iata o idee minunata (scoate un revolver si impusca sosia UNU, care cade lata; celelalte sosii nu par prea impresionate)

A DOUA SOSIE: De ce l-ai impuscat?

A TREIA SOSIE: Stia prea multe

A SASEA SOSIE: Stia prea multe

ACTUL II


(Acelasi décor; mortii sint asezati in aceeasi pozitie, unul linga altul)

A PATRA SOSIE (priveste catre prima sosie): Nu il poate acuza nimeni de tradare. Si-a copiat modelul pina la moarte (catre ceilalti). Baieti, gluma se ingroasa (brusc scoate la iveala un revolver si il indreapta amenintator catre ceilalti) Presupun ca aveti toti prin buzunare un asemenea obiect. Hai, usurel, fara gesturi suplimentare sau gratuite, puneti-le pe masa. Asa, cu grija, softly, softly... (ceilalti se conformeaza) Iti multumesc draga TREI pentru serviciu; m-ai scutit de un glont. Am sa-l retin pentru mine daca va fi nevoie vreodata. (culege pistoalele si le aseaza in fata lui; i se adreseaza sosiei numarul TREI) Am admirat intotdeauna inteligenta ta sclipitoare. Numai ca, uneori, genul acesta de calitate nu aduce decit deservicii. Ai crezut ca, omorindu-l pe UNU, noi ceilalti vom consimti sa intram in acest morbid dar plin de savoare si, pindindu-ne unul pe altul, vom profita de o clipa de neatentie din partea oricui pentru a-l alatura hoiturilor de colo. Mintea ta concepea planuri, strategii, se bucura de complexitatea unui asemenea joc pe care isi inchipuia ca il domina. Nu zic nu, era gata gata sa ii reuseasca. Dar i-a scapat un lucru - nu si-a asigurat spatele. S-a dat de gol. Daca nu ai fi scos revolverul nici nu mi-ar fi trecut prin cap sa te sacrific. Si poate nici nu te-as fi castrat, asa cum mi-a trecut prin minte. Acum datele problemei s-au schimbat si ma tem ca trebuie sa va impusc pe toti.

A DOUA SOSIE: Probabil ca nu glumesti, dar inainte de a o face, as vrea sa-ti spun ceva.

A PATRA SOSIE: Te ascultam, cum sa nu

A DOUA SOSIE (solemn): Eu sint dictatorul!

A TREIA SOSIE: Hopa!

A CINCEA SOSIE : Hopa!

PRIMA SI A SASEA SOSIE : Hopa! (nu ii baga nimeni in seama)

A PATRA SOSIE (hohoteste): Ce dobitoci... ce dobitoci trebuie sa ne crezi... ha ha ha!

A DOUA SOSIE: Iti ordon sa-mi predai imediat pistolul!

A PATRA SOSIE (batjocoritor, ca in filmele americane): Put the gun down! Ha ha ha! (a DOUA sosie vrea sa se apropie) Ramii unde esti, dobitocule! Altfel iti zbor creierii. Drept cine ma iei ? Dictatorul? Uite-l acolo, cu pantalonii plini de rahat. M-ai suparat, cred ca iti vine imediat rindul.

A DOUA SOSIE (imperturbabila): Iti ordon sa-mi predai imediat pistolul! Gata! Joaca de-a tiranul s-a terminat. Avem probleme mai importante de rezolvat acum. Hai, alinierrrrrea! ‘Nainteeeeeeeee ‘ars!

A PATRA SOSIE (ameninta cu arma): Inca un pas si te transform intr-un morman imputit.

A TREIA SOSIE: Alo, alo, baietii... ati cam luat-o razna. Asta ne mai lipsea acum, lupta pentru putere. Sa ne mai gindim, sa mai cintarim. Eu propun sa o lasam mai moale cu tronul. Cineva tot il va ocupa pina la urma; fie unul dintre noi, fie altul - vreun anarhist ratacit la curte.

A DOUA SOSIE: Iar iti spun sa renuntati imediat la orice gest de frauda si sa va incolonati in formatia nas'n'cur. Si eu ma mir cum de am atita putere sa va iert. Am auzit astazi cit pentru o viata. Norocul vostru este ca imi sinteti simpatici; imi semanati, evident.

A CINCEA SOSIE (se ridica brusc in picioare si declama oarecum teatral): Ingenunchiati! Ingenunchiati in fata mea pui de napirca ce sinteti! V-am lasat o clipa de capul vostru si uite ce rasplata (arata catre cadavre) - lupte pentru tron. Mi-ati omorit doi dintre cei mai devotati oameni, Dumnezeu sa-i odihneasca. Este ca si cum m-ati fi omorit pe mine. Ar trebuie sa va arunc in cea mai intunecata temnita si sa va tin in viata numai cu piine neagra si apa salcie. Boilor! Doamne, cum am putut sa ma insel! Cum sa mai ai incredere in semeni? Cum sa devi un tatuc bun, un despot luminat? Pentru cine? Pentru niste fatarnici? Pieiti din ochii mei! Sa nu va mai vad trei zile.

A PATRA SOSIE: Cine zicea ca asta e timpit? Hai ca e buna. Avem trei dictatori acum. Noroc ca unul e mort deja. Dar tu, TREI, nimic, nimic?

A TREIA SOSIE: Sa presupunem ca as afirma acelasi lucru. Nimeni de aici nu are puterea sa conteste valabilitatea unei asemenea informatii. Ceea ce inseamna ca sint, intr-adevar, dictatorul. Iar daca eu sint dictatorul este evident ca ar trebui sa va cer sa va supuneti ordinelor mele. Iata un demers garnisit cu un oarecare risc - pot avea aceeasi soarta cu cea a presupusului acum ex-dictator. La fel pot afirma ca nu sint dictatorul. Si, tot la fel, nimeni de aici nu are puterea sa conteste valabilitatea unei asemenea informatii. Ceea ce inseamna ca, intr-adevar, sint o sosie. Sosia cu numarul TREI. In acest caz, se pare ca riscurile sint mai mici Hm! Sau cel putin asa cred. Un lucru este cert pentru mine - desi, recunosc, nu am cum sa o dovedesc - si anume faptul ca tu, PATRU, nu esti dictatorul. Daca ai fi fost acela ne-ai fi ucis pina acum, fara explicatii. Un dictator nu negociaza cu nimeni, nimic. El doar controleaza. Nu poti controla ceva daca nu ai in orice moment posibilitatea de a-l distruge. Ori noi nu mai sintem de citeva ore bune niste valori absolute, ci niste variabile care pot lua oricind alte valori si care pot modifica termenii. Se mai pune o intrebare : dictatorul este sosia numarul DOI sau sosia numarul CINCI ? La asta nu va raspunde decit timpul... Care, brusc, a devenit foarte grabit.

A CINCEA SOSIE: Vorbesti ca dracu'...

A PATRA SOSIE (amuzata): Continua, continua, le zici bine. Pe tine te voi lasa la urma, asta e sigur. Poate te crut, cine stie? Mai vedem noi (catre ceilalti) Si dumneavoastra domnilor? Cum stati? Pantalonii sint plini? Majestatile voastre? Mariti domni! Tovarasi! Boilor! Ha ha ha !

A TREIA SOSIE: E simplu. Istoria nu a inghitit niciodata vreun tiran demn sau curajos. Daca a incercat vreunul asta, aceasta l-a scuipat in vasul plin cu prosti al eroilor. Caci ce calitate unica poate avea un erou decit aceea ca este un mare, mare guguman. El este primul care raspunde la chemare, primul care se avinta in lupta, primul care isi apara pamintul sfint si primul care il ingroasa cu sucurile propriului cadavru. Un sol asa de bine impanat si pe care se mai si intinde un gazon tuns excelent este un areal perfect pentru o partida de vinatoare organizata la Curte; ba chiar si pentru un binefacator urinat in urma unei cure babane de bere si sex anal. Ii vezi tu pe astia doi eroi? Mai degraba dictatori. Nu, chiar, din curiozitate, intreaba-i.

A PATRA SOSIE : L-ati auzit ? Spuneti!

A DOUA SOSIE: Acuma, n-o lua si tu de buna; mai glumeste omul. Oricum, a fost un exercitiu grozav si din care a reiesit un adevar incontestabil - tu trebuie sa fii dictatorul. Ai darul de a nu te pierde cu firea, ceea ce inseamna foarte mult (ceremonios) Majestate, umilul dumneavoastra supus este gata sa-si puna in slujba domniei voastre indeminarea si viata (plecaciune adinca)

A PATRA SOSIE (tot mai amuzata): Chiar asa?

A DOUA SOSIE: Intocmai, maria ta.

A PATRA SOSIE: Incepe sa devina simpatic. Ia baga un culcat. Culcat! (a DOUA sosie se trinteste la pamint)

A CINCEA SOSIE (bilbiit, timid): Si...eu...ca el... majestate.(apoi din ce in ce mai tare) Traiasca maria sa Dictatorul! Cind soarele rasare, Iliescu apare! (pentru el) scuze, e din alta piesa (reia) Saru' mina maria ta! Sar' mina... saru' mina...

A PATRA SOSIE: Culcat! Si tu! (a CINCEA sosie se culca si ea) Ia veniti mai aproape, tembelilor. Tiris mars! Hai, hai, mai aproape, mai aproape (lasa pistolul pe masa si se intinde pe speteaza scaunului) Hai, acuma facem pu-pu.

A CINCEA SOSIE: Pu-pu?

A PATRA SOSIE: Luati-o-n gura, cretinilor! Infruptati-va din puterea mea, ca athenienii lui Meltiadis. Hai, pe rind, pe rind, ca e pentru toata lumea (in timp ce unul dintre cei doi incepe sa umble la pantalonii sosiei PATRU, sosia TREI se repede la pistolul ramas liber, il apuca si impusca sosia PATRU)

A CINCEA SOSIE: E mort! E mort, boul! (ramine in continuare culcat)

A DOUA SOSIE: Dupa cum vezi, ce te miri ? (nici el nu se ridica)

A TREIA SOSIE: Nt! Nici tu...

PRIMA SI A SASEA SOSIE (catre a PATRA) : Iote-l si pe asta ! S-a grabit.

ACTUL III


(Acelasi décor, cu cei trei morti asezati unul linga altul, in aceeasi pozitie; replicile mortilor vor fi repetate in cor)

A CINCEA SOSIE: Ei?

A DOUA SOSIE (priveste catre a TREIA scarpinindu-se la git) Ei?

A TREIA SOSIE (nedumerita): Ei? Ei?

A DOUA SOSIE (privind catre a CINCEA sosie, apoi catre a TREIA): Nu...

A TREIA SOSIE: Ba da...

A DOUA SOSIE: Mmmnu... mai bine nu...

A TREIA SOSIE: Totusi...

A CINCEA SOSIE: Ce?

A DOUA SOSIE: Ce, ce?

A CINCEA SOSIE: Nu am inteles.

A DOUA SOSIE : Ah! Asta era, nu a inteles

SOSIILE MOARTE : Nu a inteles.

A TREIA SOSIEA : Ei, daca n-a inteles, n-a inteles...

A DOUA SOSIE: Sigur nu a inteles

A TREIA SOSIE : Deci?

A DOUA SOSIE: Pai atunci...

A CINCEA SOSIE: Ce?

A TREIA SOSIE: Tot nu ai inteles?

A DOUA SOSIE: Esti deja culmea...

A CINCEA SOSIE: Nu, ce sa inteleg?

A TREIA SOSIE (catre a DOUA): Ti-am spus eu?

A DOUA SOSIE: Trebuia sa te fi ascultat

A TREIA SOSIE: Inca nu e timpul pierdut.

A DOUA SOSIE: Cred ca am asteptat deja prea mult.

A TREIA SOSIE: (duce degetul la timpla): Asta inseamna ca...

A CINCEA SOSIE: Ce?

A TREIA SOSIE: Nu vorbeam cu tine

SOSIILE MOARTE: Nu vorbea cu tine.

A DOUA SOSIE: Ce vrei sa stii?

A CINCEA SOSIE: Pai...

A TREIA SOSIE: Ce vrei sa stii?

A CINCEA SOSIE: Vreau sa stiu ce se intimpla.

A TREIA SOSIE: A...

A DOUA SOSIE: A-ha!

A TREIA SOSIE: Si eu care credeam ca...

A DOUA SOSIE: Si tu? Fantastic... cita precizie...

A TREIA SOSIE: Vrea sa stie ce se intimpla.

A DOUA SOSIE: Poti sa fii sigur ca vrea sa stie ce se intimpla.

A TREIA SOSIE: Avem auzul inca bun se vede treaba.

A DOUA SOSIE: Ar trebui, totusi sa... eu stiu...?

A TREIA SOSIE: Crezi?

A DOUA SOSIE: Nu cred ca mai are rost sa...

A TREIA SOSIE: Inca nu e totul sfirsit...

A DOUA SOSIE: Sa nu gresim...

A CINCEA SOSIE: Ce?

A DOUA SOSIE: Esti exasperant, stiai?

A TREIA SOSIE: Termina odata!

A CINCEA SOSIE: Nu pot.

A DOUA SOSIE: De ce?

A CINCEA SOSIE: Ma ingrijorati.

A TREIA SOSIE: Da?

A CINCEA SOSIE: Da.

A DOUA SOSIE: Nu se poate...

A TREIA SOSIE: Si inca ne-a trintit-o in fata.

A DOUA SOSIE: Avem un om ingrijorat...

A TREIA SOSIE: Vai ce trist...

A DOUA SOSIE: Deprimant...

A TREIA SOSIE: Becketian...

A DOUA SOSIE: Bruce Willis.

A TREIA SOSIE: Nu se cuvine sa ne batem joc de arta tarii care ne plateste...

A DOUA SOSIE: Nu-mi bateam joc, eram doar ironic; scoala independenta de film, de acolo imi trag creativitatea...

A TREIA SOSIE: Jarmush?

A DOUA SOSIE (priveste catre CINCI): Eu il intreb sa stii...

A TREIA SOSIE: Merita sansa asta...

A DOUA SOSIE (catre a CINCEA): Poti sa fii mai explicit?

A CINCEA SOSIE: Ma ingrijorati.

A TREIA SOSIE: Pai de ce nu spui asa?

A DOUA SOSIE: E mai explicit?

A TREIA SOSIE: Acuma da, precum cristalul...

A DOUA SOSIE: Daca spui tu...

A TREIA SOSIE (catre a CINCEA): Ar mai fi o sansa; nu o pierde ca prostul

A CINCEA SOSIE: Cum adica?

A DOUA SOSIE: Curiosity killed the cat

A CINCEA SOSIE: Dar nu stiu englezeste... ce inseamna?

A DOUA SOSIE : Get lost!

A TREIA SOSIE: Get the fuck lost!

A CINCEA SOSIE: De ce va bateti joc de mine?

A TREIA SOSIE: Nu ne batem joc de tine.

A DOUA SOSIE: Ne amintim de fondul lingvistic popular.

A CINCEA SOSIE: Dar ce faceti?

A DOUA SOSIE: Bine, multumesc...

A TREIA SOSIE: Si eu la fel, multumesc de intrebare

A CINCEA SOSIE: Nu!

A TREIA SOSIE: A spus nu

A DOUA SOSIE: Asta dovedeste tarie de carcater.

A TREIA SOSIE: Lucrurile se complica.

A DOUA SOSIE: Si atunci ce facem?

A TREIA SOSIE: Ce facem?

A CINCEA SOSIE: Mi se face din ce in ce mai multa frica.

A TREIA SOSIE: Da?

A CINCEA SOSIE: Da

A TREIA SOSIE: El macar stie, lui i se face frica

A DOUA SOSIE: De ce?

A CINCEA SOSIE: Se intimpla ceva ciudat cu voi.

A TREIA SOSIE: Da?

A CINCEA SOSIE: Da.

A TREIA SOSIE: Si ce anume se intimpla cu noi?

A DOUA SOSIE: Fii putin mai explicit.

A CINCEA SOSIE (striga): Sinteti laconici!

A DOUA SOSIE: Ti-am spus eu?

A TREIA SOSIE: Viata e plina de surprize.

A DOUA SOSIE: Acum trebuie sa intram in schema lui

A TREIA SOSIE: Intirziem, dar trebuie sa ii raspundem.

A DOUA SOSIE (catre sosia CINCI): Si ce e rau in a fi laconic?

A TREIA SOSIE: Asta e un motiv de frica?

A DOUA SOSIE: Lucrurile devin mult mai clare.

A TREIA SOSIE: Se alege griul de neghina.

A DOUA SOSIE: Se alege apa de vin.

A TREIA SOSIE: Si se serveste la frapiera.

A DOUA SOSIE: Durerile devin nesemnificative.

A TREIA SOSIE : Nici macar nu o sa simti ceva.

A DOUA SOSIE (arata catre sosiile moarte): Intreaba-i pe ei.

SOSIILE MOARTE: Intreaba-ne pe noi.

A TREIA SOSIE (priveste insistent catre sosia CINCI care tremura vizibil) Stai linistit, ce ai?

A CINCEA SOSIE: Nu pot!

A TREIA SOSIE: Ba poti

A DOUA SOSIE: Totul e sa vrei.

A TREIA SOSIE: Ordoneaza-ti emotiile, educa-ti spiritul si vei reusi.

A DOUA SOSIE (se uita la ceas): Mai ai ceva timp.

A CINCEA SOSIE: Va spun ca nu pot!

A TREIA SOSIE: Bine.

A CINCEA SOSIE: Cum adica bine?

A TREIA SOSIE: Cum ai auzit, bine...

A CINCEA SOSIE (tremura din ce in ce mai tare): Aveti mila, va implor!

A DOUA SOSIE: Avem mila?

SOSIILE MOARTE: Aveti mila?

A TREIA SOSIE: Depinde (apoi catre sosia CINCI) Depinde.

A CINCEA SOSIE: Dar ce v-am facut?

A TREIA SOSIE: Nimic.

A DOUA SOSIE: Absolut nimic.

A CINCEA SOSIE: (Se ridica si da sa plece) Atunci voi pleca; simt nevoia sa ma reculeg;

A DOUA SOSIE: Crezi?

A TREIA SOSIE: Zice ca se va reculege.

A CINCEA SOSIE: Da, trebuie sa ma reculeg... ceva nu este in ordine.

A TREIA SOSIE: Umanitatea nu este in ordine

A DOUA SOSIE: 11 Septembrie...

A TREIA SOSIE: Gemenii...

A DOUA SOSIE: Crezi ca mai poti pleca undeva?

A TREIA SOSIE: Crezi ca te mai poti reculege?

A CINCEA SOSIE: Nu stiu, vad eu...

A DOUA SOSIE: Ba nu vei pleca.

A TREIA SOSIE: Faci o mare prostie.

A DOUA SOSIE: Nici nu stii cit risti.

A CINCEA SOSIE: Dar nu mai pot sta aici, nu intelegeti?!? Nu mai pot!

A TREIA SOSIE: World is a hard place to leave.

A DOUA SOSIE: Lasa-l cu astea...

A TREIA SOSIE: Fie, de data asta il las.

A CINCEA SOSIE: Deci pot sa plec.

A TREIA SOSIE: Deci nu poti sa pleci, ai separat eronat nuanta.

A DOUA SOSIE: Noi te-am avertizat; in rest e treaba ta ce faci.

A TREIA SOSIE: Sa nu vii sa ne reprosezi mai tirziu...

A DOUA SOSIE (o intrerupe pe a TREIA) Alo, alo! Ai uitat?

A TREIA SOSIE: Ce anume?

A DOUA SOSIE (priveste ostentativ catre cele trei cadavre): Nu va mai avea cum sa ne reproseze.

SOSIILE MOARTE: Deja?

A TREIA SOSIE: O, ce distrat pot fi uneori (catre a CINCEA sosie); Nu vei mai avea cum sa ne reprosezi

A CINCEA SOSIE: Dar nu am nimic ce sa va reprosez! Nici acum nici alta data!

A DOUA SOSIE: Esti sigur de asta?

A TREIA SOSIE: Esti sigur de asta?

A DOUA SOSIE: Sigur, sigur?

A CINCEA SOSIE: Da! Da! Da!

A DOUA SOSIE (catre a TREIA): Cum face dom'le?

A TREIA SOSIE: Habar n-am, dar face bine.

A DOUA SOSIE: Pacat de viata lui.

A TREIA SOSIE: Mare pacat.

A DOUA SOSIE: Asa se intimpla cu oameni buni

A TREIA SOSIE: Cu cetatenii onorabili...

A DOUA SOSIE: N-au noroc si pace.

A TREIA SOSIE: Dumnezeu este in continuare necrutator cu bunii samariteni.

A DOUA SOSIE: Sa nu-l amestecm pe Dumnezeu.

A TREIA SOSIE (priveste in sus): Iarta-ne Doamne!

A DOUA SOSIE: Ne-a iertat?

A TREIA SOSIE: Noi nu sintem buni samariteni.

A DOUA SOSIE: Poate totusi... eu stiu?

A TREIA SOSIE: Nu insista degeaba; soarta lui a fost deja scrisa; noi nu mai putem schimba nimic.

SOSIILE MOARTE: Dar absolut nimic.

A CINCEA SOSIE: (intr-o stare de maxima surescitare) Ajutor! Ajutor! (incepe sa horcaie, apoi cade lat si ramine fara suflare)

A DOUA SOSIE: Exact cum am stabilit.

A TREIA SOSIE: Ca in Ivona, Principesa Burgundiei

A DOUA SOSIE: Mi-a fost greu sa gasesc acelasi peste.

A TREIA SOSIE: Dar l-ai gasit.

A DOUA SOSIE: Nimic nu e imposibil azi.

A TREIA SOSIE: Ma simt intr-o dispozitie postmoderna.

A DOUA SOSIE: Ma simt a doua sosie...


ACTUL IV


(Acelasi décor dar cu patru cadavre aliniate si sosiile doi si trei, una in fata celeilalte)

A DOUA SOSIE: Cine ar fi crezut?

A TREIA SOSIE: Este adevarat, e greu de crezut ce s-a intimplat in aceasta seara dar, intreb, trebuie sa ne mire excesiv? Toata viata noastra a decurs in afara oricarei urme de normalitate. Uite, tu... Primeai odata la doua luni mesajele acelea ciudate. Si intilnirile mascate din miez de noapte. Esti un KGB-ist, prietene, stiam asta de la inceput... Si la ce ti-a folosit? La faptul ca a trebuit sa o faci pe dictatorul, sa stai izolat departe de freamatul orasului ba chiar si de intrigile de la curte...?

A DOUA SOSIE : Nu sint KGB, de unde timpenia asta...?

A TREIA SOSIE: Nu mai are nici un rost sa negi; in momentul acesta e tardiv totul...

A DOUA SOSIE: Observ ca peisajul asta gotic nu iti prea prieste; La voi in Carolina de Sud lumea e putin mai conservatoare, nu-i asa?

A TREIA SOSIE (mirata): Carolina de Sud? Circula repede informatia astazi, ce mai conteaza daca e viciata... (ride)

A DOUA SOSIE: Amindoi avem cite un buzunar in care cineva indeasa diferite valute.

A TREIA SOSIE: In ziua de azi e un lucru normal - tradarea e o chestiune de atasament, iar atasamentul s-a transformat intr-o povara... cine o poarta s-a ars.

A DOUA SOSIE: Hm! De fapt, ce intelegi tu prin normalitate ?

A TREIA SOSIE: Nu stiu exact. Stiu doar ca statutul meu ma nemultumeste. Tot ce am facut pina astazi ma nemultumeste. Ma intreb daca am facut intr-adevar ceva, vreodata. Si in folosul cui? Probabil asta rezida din faptul ca nu sint liber. Cred ca asta e - nu sint liber. Simt un gol cu care pina acum traiam intr-un minunat consens si cu care brusc nu ma mai impac. Se prea poate ca asta sa fie aspiratia spre libertate - demascarea golului intim si umplerea lui, implinirea.

A DOUA SOSIE: Spui numai prostii.

A TREIA SOSIE: Crezi?

A DOUA SOSIE: Cred ca ai un cont baban in banca, ce iti mai trebuie? Probabil ca miine iti vei lua frumusel talpasita si nu va mai sti nimeni de tine... nici macar tu

A TREIA SOSIE: Atunci am mai cistigat un argument.

A DOUA SOSIE: Te inseli. Normalitatea, asa cum o vezi tu, este un ideal imposibil; nu doar pentru tine ci pentru toti. Crezi ca ceilalti, de afara, sint liberi? Sa iti spun un secret - nu sint. Ei nici macar nu au iluzia libertatii; habar n-au daca exista asa ceva. Da, poate ca noi nu sintem liberi, raportind la aspriratiile noastre de libertate dar, in comparatie cu ei, sintem al dracului de liberi. Liberi si bogati.

A TREIA SOSIE: Da, liberi pina si sa comitem o crima...

A DOUA SOSIE: Nu asta e punctul... si, oricum, mai devreme sau mai tirziu am fi primit ordin sa o facem... si nu ma mai intrerupe... Ei... ei sint sclavii unui sistem din care nu poti iesi decit cu pretul vietii sau, in cel mai fericit caz, cu pretul exilului intr-o alta experienta, paralela; dar de asta nu au parte decit fanaticii, revolutionarii... Care sint putini si doar decorativi... Noi conducem acest sistem, noi sintem stapinii. Necunoscuti, nestiuti, anonimi... Puterea coercitiva se limiteaza sub picioarele noastre. Sintem un fel de zei, TREI, ne cunosc cu totii dar nu ne poate atinge nimeni.

A TREIA SOSIE: Dar la ce bun toate astea daca pe mine nu ma satisfac? Daca nu ma fac fericit? E drept, ca stapin ma bucur de libertate toala. Sint liber sa dispun de vietile tuturor. De asemenea am o oarecare libertate si asupra controlului naturii, mediului, in masura in care viermii aia de jos le transforma in obiecte daruite mie.

A DOUA SOSIE: Mi se pare arhisuficient - ce iti poti dori mai mult?

A TREIA SOSIE (exasperata): Dar nu intelegi?!? Libertatea, autonomia mea nu este absoluta. Intregul ei echilibru nu se sprijina decit pe un clasic calcii al lui Achile.

A DOUA SOSIE: Nu inteleg inca...

A TREIA SOSIE: Eu nu pot fi stapn decit in masura in care sint recunoscut drept stapin; altfel nu sint decit un biet nebun inchipuindu-si asta. Pot oricind ucide pe oricine, dar nu ma pot bucura de asta, nu pot asimila aceasta precum o hrana atita vreme cit sint singurul care stie...

A DOUA SOSIE: Sintem singurii stapini asupra a tot ce misca in regatul acesta. Si in orice regat ar prezenta vreodata importanta.

A TREIA SOSIE: Te inseli. Cum pot fi recunoscut ca om liber - ceea ce am convenit amindoi mai devreme - de constiinte carora eu insumi nu le recunosc libertatea?

A DOUA SOSIE: Bine, dar cu toate acestea ei sint oameni. Au o oarecare putere de decizie in intimitatea familiilor lor.

A TREIA SOSIE: Ba nu, nu au. Atit timp cit eu le pot domina sau distruge existentele, ei nu sint decit niste victime, niste morti. Cum poate fi recunoscuta libertatea constiintei mele daca este acceptat de cineva care nu exista? Statutul meu de stapin nu este decit un zid, iar libertatea mea nu e decit o iluzie.

A DOUA SOSIE: Totusi, in mod exceptional poate, exista oameni care nu accepta sa fie sclavi - fanaticii de care iti spunem mai devreme

A TREIA SOSIE: Unui stapin nu ii sint accesibile decit trei posibilitati, din pacate nici una fericita: sa renunte la stapinire si sa devina sclav, sa traiasca nesatisfacut pina la moarte, sau sa fie ucis. Fanaticii nu vor decit sa ucida. Ei sint sclavii rebeli care, nefiind legati de conditia lor de sclavi, vor sa o schimbe in ceva mai bun. Vor sa inlocuiasca o iluzie cu o alta. Cu ce poate fi inlocuita sclavia mai bun decit cu stapinirea.

A DOUA SOSIE (are o revelatie): Stiam eu! Stiam eu!

A TREIA SOSIE: Ce anume?

A DOUA SOSIE: Cum de nu mi-am dat seama de la inceput? Nu se poate sa ma insel. Tu esti dictatorul! (cade in genunchi)

A TREIA SOSIE: Ridica-te si nu te mai prosti. Da, eu sint dictatorul, si? Dupa cum vezi viitorul meu este deja cunoscut, nu-mi mai ofera nici surpriza nici o placere; ce farmec mai au toate astea acum? Hai sa vorbim ca de la om la om.

A DOUA SOSIE: Stapine...

A TREIA SOSIE: Nu-mi mai spune asa. Spune-mi ca si pina acum; spune-mi TREI

A DOUA SOSIE: Ma tem ca nu pot stapine...

A TREIA SOSIE: Atunci iti poruncesc...

A DOUA SOSIE: Bine... TREI

A TREIA SOSIE: As vrea sa ma asculti si sa o faci bine. Mi-au trebuit ani; am recurs la tot felul de subterfugii, planuri diabolice si strategii ca sa ajung pina aici, ca sa ajung pina in seara asta.

A DOUA SOSIE: Adica totul, intimplarea cu sosiile, seara aceasta, crimele, totul a fost programat?

A TREIA SOSIE: Nu ma intrerupe, nu mai e vreme. Taci si asculta. Asadar, faptul ca esti singurul care a mai ramas in viata dovedeste ca esti alegerea cea mai buna. Tu vei conduce de acum incolo; ai toate calitatile, defectele si, cel mai important, nu iti faci probleme. Cel putin deocamdata.

A DOUA SOSIE: Nu-mi pot permite asa ceva maj... TREI; exista ceva puternic in interior care ma opreste.

A TREIA SOSIE: Asta e un rest al sclaviei tale. In curind prezenta mea nu te va mai incomoda in nici un fel. Vei ramine singurul stapin. Iti las tie ceea ce pentru mine incepuse sa devina o povara. Poate vei avea norocul sa nu-ti bati prea mult capul cu aspectele teoretice legate de exercitiul crimei - comite-o si atit. Ma rog, fii ceea ce trebuie sa fii, dictatorul

A DOUA SOSIE: Iarta-ma ca intreb, tu ce ia de gind sa faci mai departe?

A TREIA SOSIE (declamativ): a TREIA sosie paraseste in sfirsit inchisoarea acestui numar atit de ermetic si alege a patra solutie (isi apropie pistolul - aflat undeva pe masa- de timpla)

A DOUA SOSIE (uimita de maretia clipei): Mama!

A TREIA SOSIE (cu o voce chinuita): Dracul m-a pus sa-l citesc pe Hegel !?! (trage si cade lat)

CORTINA