photo de Mugur Grosu Stefan Caramandespre "Caraman"cartiinterviuriaparitii in revistecontact
    Carti
 

Suflet de rocker

Chat - teatru

" Sunt câteva persoane care, într-un fel sau altul, m-au determinat sau doar
m-au încurajat să nu las totul baltă și să revin la masa iluziilor, a ospețelor fastuoase, singurele de altfel de unde deși ieși, finalmente, cu stomacul gol, poți fi fericit. Chiat poți fi fericit. "
Ștefan Caraman

Editura EX PONTO, Constanța, 2008
Suflet de rocker

Colonia îngerilor

Câștigătoare a concursului UNITER "Cea mai bună piesă a anului 2005"
Editura UNITEXT, București, 2006
Suflet de rocker

Rudi si alte cioburi de singuratate

"E avantajos sa-l iei în serios pe Stefan Caraman (n. 1967) cînd se prezinta drept "autor de texte". Desi mai întîi surîzi la eticheta asta utilitara - suna ori fals modesta, ori prea ochios comerciala, în gustul dubios al recentilor capitalisti primari. Dar, citind textele zisului autor, îti îngheata surîsul pe buze. Ele sînt foarte utilitare, adica servesc la ceva - marturisesc, farmeca, trezesc si vindeca, asa cum face dintotdeauna adevarata literatura. Caraman are simtul viu al rostului pe lume al unui text. O demonstreaza volumele lui de proza (Suflet de rocker, Editura Mirador, Arad, 1996 ; Sîmbata dupa-amiaza la tara, Editura All, Bucuresti, 1998 ; Trei starturi ratate, Editura Regala, Bucuresti, 1999 ; Piano Man, Editura Paralela 45, Pitesti, 2000 ; Stapînul lumii, Editura Ex Ponto, Constanta, 2002) si o probeaza reusita lui în teatru (textele lui dramatice, adunate si ele în cinci carti pe hîrtie si doua aparitii virtuale, sînt citite si jucate). Din fericire, în loc de demodatul literator, cititorul da aici peste un pragmatic cu har, în ai carui ochi economici nu se mai citesc utopii sociale si tangouri culturale. Se reflecta în ei o omenire atît de alienata, încît nu mai poate raspunde decît la chemari fatale. Se zaresc, de sus si de jos, tineri suavi pe punctul de a se descompune si tineri gata compusi din iluzii pierdute, batrîni ciopliti în sublim si monstruos, adulti ne-ispraviti sau hiper-realisti, dopati cu experiente naucitoare, de neasezat în vreun firesc. Pentru ca nefireasca e însasi lumea în care se misca aceste creaturi. Mostenitoare a unei aberatii si imitatoare a unui viitor care înca n-a început, e chiar lumea de azi, cea care ne ascunde busola si ne administreaza rele tratamente. Cine e Rudi ? O stare a constiintei noastre, poate. Sau o axioma. În orice caz, o memorabila ipoteza de lucru literar. "

Adina Kenereș
Suflet de rocker

TEATRUL MARATHON

"Să vă spun un secret - totul se întâmplă la timpul prezent. toate
experiențele voastre, ale mele. doar la timpul prezent. viața mea este un
timp prezent perpetuu. amintirile mele sunt toate imaginea unor întâmplări
prezente. ceea ce fac acum, rolul acesta, e chiar viața mea, povestită în
timp ce se scurge. așa cum se scurg și viețile voastre. și am să vă dau o
veste proastă - chiar și acum, aici, suntem cu toții pe moarte. procesele
chimice își văd de treabă. celulele creierului mor progresiv la fiecare
frază pe care o emit și cu care vă pun pe gânduri. fiecare imagine,
senzație, fiecare gest pe care îl fac vă sustrage subtil energia vitală. e o
idee interesantă, nu? să vii la teatru ca să fi asasinat. cu consimțământul
tău"

fragment din carte
Suflet de rocker Featuring
Editura Vinea, București, 2004
coperta: Nicolae Țone
ISBN : 973-698-006-5

"CEAUSESCU MY LOVE
(fragment)

Ne repezim amândoi afară din bloc
blocul se clatină
altele nu se mai clatină cad și gata
oamenii se agită ca niște râme
sirenele miliției se aud de pe strada Isaccei
tu ții mâinile la gură și strigi într-una
îmi vine să te pocnesc dar te iert pentru că nu-mi stă în obicei să te bumbăcesc în mijlocul unui dezastru
intrăm în casă mult spre dimineață
televizorul prezintă dungi verticale
dăm drumul la radio
vorbește ceaușescu
ne spunem ce să facem să stăm liniștiți că nu mai vine altul a primit deja sarcină de partid să stea în epicentru acolo la el
am o stare de neliniște Gina
aș vrea să-ți spun cât de mult te iubesc dragă
și
că mi-ar părea rău să te pierd stâlcită sub vreo grindă pusă prost de întreprinderea de spațiu locativ
chiar îți apuc fața
și
te privesc în ochi
sunt gata să devin patetic sunt gata să-ți aștern pe buze un sărut
dar strigi în continuare de frică ești înfricoșată
îți trag un cap în gură
în momentul ăsta a venit semnalul TV
Paul Șoloc ne informează că a fost cutremur"

fragment din carte

Suflet de rocker Morții și vii
urmată de
M&M (couture à porter)
Santiago el Campeon

Editura UNITEXT, București, 2003
coperta: Dan Stanciu
ISBN : 973-8129-11-5

"În ultimele stagiuni teatrale, textele lui Ștefan Caraman au inceput să atragă interesul unor regizori preocupați de experimentul spectacologic, de relația cu un tiptip de text care nu era permis înainte de 1989 decât, poate, în perioada relaxării din 1964 - 1971. Desigur, astăzi poate părea mai puțin importantă reevaluarea acelor piese de tetru care au cunoscut, în funcție de gradul presiunii ideologice și de duritatea cenzurii, evoluții scriitoricești deloc lineare, aproape mereu dependente de ceea ce era permis, de ceea ce putea fi obținut prin negociere sau complicitate cu reprezentanții autorităților ideologice și culturale."
Marian Popescu

fragment din carte

XXI De scene din viata lui Stefan Stăpânul lumii
Volum de proză
Editura EX PONTO, Constanța 2002
Coperta : Mugur Grosu;
ISBN 973-644-109-1

"Primul lucru pe care ar trebui să-l știi tu cititorule, este acela că te detest din tot sufletul.
M-am săturat să te tot văd pe la lansări adulmecându-mi cuvintele, fie plictisit din faptul că ai ajuns din pură obligație, fie atent să-mi surprinzi orice eroare sau slăbiciune de care mai târziu, în intimitatea ta să râzi.
M-am săturat să-ți tot văd mutra prin librărie, plimbându-te important printre rafturile cu cărți, întinzând ezitant, și savant în același timp, mâna după câte o carte pe care, însă nu o mai apuci, într-un soi de superioritate disprețuitoare. Sufletul meu stă pitit între acele pagini, cititorule, iar tu treci prin fața lui nepăsător, arogant chiar cinic, faci paradă de puterea pe care o deții, de faptul că, poate pentru prima și ultima oară în viața ta, poți decide o soartă care nu îți aparține, poți apropia de ființa ta șoapta blândă sau urletul deznădăjduit al unei entități ceva mai răsărite decât tine, adusă pe lume - cu sau fără voia ei - să te lumineze, să te învețe "
Ștefan Caraman

fragment din carte

XXI De scene din viata lui Stefan XXI DE SCENE DIN VIATA LUI ȘTEFAN
Teatru : XXI DE SCENE DIN VIAȚA LUI ȘTEFAN; MORȚI ȘI VII; ULTIMUL HIPPIE; GUSTUL DE ORHIDEE; DIABOLIQUE; Addenda - WOMAN IN LOVE
Editura EX PONTO, Colecția ALTDRAMA, Constanța 2001
Coperta : Mugur Grosu;
ISBN 973-8036-04-6

"Ștefan Caraman are, ca și în proză (gen care l-a consacrat) un fel de răutate... jovială. Senzația vine din faptul că el observă cu predilecție lucruri, personaje, mentalități comportamente pe care majoritatea ,morală' (ca să împrumut, adoptîndu-l prun ghilimele, un termen de peste Ocean) preferă să le ignore. Le prelucrează cu o abilitate ce lasă impresia că avem în fața ochilor realitatea nudă, materie brută dacă vreți - atît de discretă și de eficientă e selectarea detaliilor relevante operată de Caraman. Nu are, Doamne ajută, intervenții moralizatoare; pare mai degrabă un sceptic, un ins care a observat prea bine aberațiile comise de varii sisteme etice, știe cît de repede încremenesc acestea și cît de mare ar trebui să fie mobilitatea lor, ca să facă față provocărilor realului. Textele lui au un ritm alert, nerv, nu încrîncenare.[...] Dincolo de acestea - lucru important - se simte o voce distinctă, o energie dramatică certă."
Victor Scoradeț

fragment din carte

Piano Man PIANO MAN
Roman
Editura PARALELA 45, Brașov, 2000
Consilier editorial: Gheorghe Crăciun;
Redactor: Florin Paraschiv;
Coperta: Mihai Sturzu

"Ștefan Caraman scrie o proză cu antenele fixate în orizontul comportamental al ființei; oralitatea otrăvită a limbajului și reacțiile ciufute ale personajelor sînt principala materie narativă a acestor proze care nu se sfiesc - în momentele lor de exces - să șarjeze stilul pînă la exibiționismul virulent. Narațiunile nu sînt fresce ale realului - în ciuda fizionomiei lor realiste - cît niște farse burlesc-cinice ori grotești care pun în lumină perversitățile existenței"
Radu G. Țeposu

fragment din carte

Sambata dupa-amiaza la tara SÂMBATA DUPA AMIAZA LA TARA
Proză scurtă
Editura ALL, București, 1998
Redactor: Răzvan Petrescu;
Coperta: Stelian Stanciu;
Tehnoredactare: Stelian și Cristian Dumitrescu;
Prefață : Dan Silviu Boerescu
ISBN 973-9293-16-6

"Biografia mea romanțată ar cuprinde negreșit o copilărie trăită între dojenile calde ale mamei, lungile discuții despre lume purtate cu tata, zilele petrecute pe pășunile Dobrogei cu turma de oi a familiei, bla, bla, bla. Apoi o adolescență plină de privațiuni, ceva sărăcie, dar și cu o dragoste de carte peste medie, o admitere și un parcurs universitar strălucite și din nou bla, bla, bla. Nimic din toate acestea, iar în ce privește faza cu oile, n-am avut"
Ștefan Caraman

fragment din carte

Zapp ZAPP...
(cinci texte pentru teatru) : Zapp...; Sosiile; Natură Moartă Cu Happy End; Camera Cu Chirie; Fapt Divers
Editura Ex Ponto, Constanța, 1997
Coperta : Vasile Drăgușanu;
Redactor: Dan Silviu Boerescu;
Tehnoredactare: Lucian Vasilescu;
ISBN 973-98302-2-6

"Cui îi place, să scrie teatru! Perversiunea nu-i niciodată absurdă, iar de perfecțiune se apropie doar schizofrenia. Pe Dumnezeu tocmai l-a călcat mașina Salvării pe trecerea de pietoni. ZAPP!"
Dan Silviu Boerescu

fragment din carte

Trei starturi ratate TREI STARTURI RATATE
Proză scurtă
Editura REGALA, București, 1999
Redactor: Dan Silviu Boerescu;
Coperta : Cezar Petry
ISBN 973-98872-3-6

"Oscilînd între teatru și proză, Ștefan Caraman luptă cu dramaticele angoase unei vieți prozaistice. Întîia calitate a acestor texte tensionate constă în refuzul patetismului, în evitarea melodramei. Caraman își privește personajele neconcesiv, cu un cinism bine disimulat, făcînd din eșecurile ontologice ("trei starturi ratate) pariuri intelectuale a rebours."
Dan Silviu Boerescu

fragment din carte

Suflet de rocker Suflet de rocker
(Volumul de debut) Proză scurtă
Editura MIRADOR, Arad, 1996
Coperta Viorel Simulov
Consilier editorial : Vasile Dan
Ilustratii : Vasile Dragușanu
ISBN 973-97629-2-1

"Stefan Caraman progreseaza într-un ritm alarmant ca un autor de proza scurta. Multa vreme l-am considerat inofensiv, pentru ca locuieste la Tulcea, departe de Bucuresti. Dar acum mi-e tot mai teama ca va face din Tulcea capitala prozei scurte românesti."
Alex Stefanescu

fragment din carte